WiFi la birou si la tine acasa

WiFi Office Coverage

WiFi acasa


Sa pui in functiune o retea WiFi la tine acasa este de cele mai multe ori simplu.
De obicei furnizorul tau de internet iti asigura "la pachet" un router cu WiFi, care este preconfigurat pe partea de WAN pentru conectarea la retea si pe partea de LAN cu un nume standard de retea Wireless si eventual cu o parola pe eticheta echipamentului.
De cele mai multe ori, teoretic, este suficient pentru a asigura un internet fara pretentii pentru echipamentele tale WiFi (2-3-4 bucati), intr-un apartament de doua camere.
La mine acasa, NU! In primul rand, apartamentul meu din Bucuresti are patru camere si structura blocului este din prefabricate de beton. Desi am amplasat central routerul wireless in camera de zi, semnalul este slab in camerele copiilor.
Apropo de copii: ai mei, 12 si 10 ani, deja sunt consumatori de tehnologie. Fiecare are cate un smartphone, o tableta, PC si/sau laptop, si mai nou, din bursa de studiu, si-au achizitionat console de jocuri. Si inainte sa ma criticati vehement pentru liberalismul tehnologic, sa stiti ca avem un regim strict de acces, controlat prin software de control parental.
Sotia mea si cu mine, contribuim cu propriile telefoane, laptopuri, gadgeturi, electronice si electrocasnice, si alte tehnologii smart.

"Nu va mai trece mult pana vom avea o adresa IP la pantoful stang si alta la pantoful drept. (mare filozof in viata S.Rabu, septembrie 2017)"


Concluzia este ca sunt zile in care la bietul router wireless sunt conectate 15-20 de dispozitive... fara eventuali invitati si musafiri.
Sunt convins ca acest ecosistem tehnologic va este familiar.
In aceste conditii, un simplu router wireless nu mai este suficent pentru a asigura accesul in siguranta si la performantele solicitate de viata pe si prin Internet.

WiFi la birou


Sa pui in functiune o retea WiFi la tine la birou este o provocare si mai mare.
Pe langa aspectele de acoperire si numar de dispozitive, trebuie sa ai in vedere performanta necesara aplicatiilor critice, performanta aplicatiilor in timp real (apeluri de voce, conferinte, audio/video streaming), cu accent deosebit pe securitate.
Utilizarea retelei wireless trebuie sa permita controlul facil al accesului, interconectarea cu sistemele de autentificare deja existente, criptarea si securizarea datelor.
Foarte important este procesul de optimizare si parametrizare a retelei WiFi din birou. Spatiile moderne de birouri impun necesitatea mai multor puncte de acces si, frecvent, utilizatorii vor migra cu dispozitivele lor portabile intre diversele zone (zonele de lucru, sali de sedinta, sali de conferinta). Astfel, functii ca transferul utilizatorilor in mod dinamic intre punctele de acces, distributia dinamica a utilizatorilor intre punctele de acces in functie de numarul lor si a traficului generat sunt necesare pentru utilizarea retelei in conditii optime.
Avand in vedere poluarea WiFi generata in cladirile de birouri si centre comerciale, datorita densitatii in crestere permanenta a numarului de dispozitive WiFi si a cerintelor acestora, raportat la spatiul de frecvente utilizabile in regim liber, care ramane constant, este esentiala utilizarea eficienta a spectrului si corectia automata si dinamica a frecventelor utilizate.

Solutii moderne WiFi


Primele solutii eficiente si performante de retele WiFi presupuneau existenta unor sisteme complexe si costisitoare de tip controller central, si a unor puncte de acces WiFi la fel de complexe si la fel de costisitoare. Operarea unor astfel de sisteme administrate central necesita investitie de resurse si timp in aprofundarea elementelor hardware si software din componenta.

Recent, am testat solutiile WiFi Omada si Auranet produse de tp-link.
Ambele solutii se bazeaza pe o serie diversificata de echipamente de tip Access Point care acopera cerintele de performanta si functionalitate pentru majoritatea aplicatiilor, si o solutie de control si administrare centralizata.
Omada este recomandat pentru implementarile pentru casa si spatii de birouri mici si medii, oferind o solutie de controller software ce se poate instala pe un server virtualizat, in timp ce solutia Auranet, utilizeaza un echipament hardware dedicat ca suport pentru software-ul de administrare centralizata. Cu toate acestea controllerul software si cel hardware asigura acelasi set de functionalitati.

In ambele variante, performanta se dimensioneaza prin selectarea corecta a punctelor de acces, in timp ce functionalitatile sunt asigurate de controller:

  • - configurarea, administrarea si monitorizarea centralizata a tuturor punctelor de acces din ecosistem
  • - gruparea punctelor de acces in subsisteme, permitand astfel divizarea retelei in mai multe enitati logice; pentru o cladire de birouri, aceasta functie permite impartirea echipametelor pe "chiriasi" si asigurand astfel izolarea fiecaruia din punct de vedre al administrarii si securitatii
  • - identificarea utilizatorilor si a echipamentelor acestora - asigurarea de drepturi de acces la retea si internet in functie de grupul/grupurile asociate
  • - publicarea unui portal pentru inregistrare si autentificare; utilizatorul va fi directionat catre un portal pentru a primi acces la retea si Internet - foarte util in regim hotelier, centre comerciale, retele de vizitatori
  • - distributia utilizatorilor intre punctele de acces pentru maximizarea puterii semnalului si utilizarea eficienta a capacitatii de transfer a retelei
  • - definirea si aplicarea profilelor de utilizare pentru fiecare grup de utilizatori: orar de acces, performanta, acces si filtrare trafic Internet
  • - securitate avansata: include criptari de ultima generatie, rapoarte de utilizare si acces, autentificare centralizata


Toate aceste functionalitati si performante sunt accesibile atat pentru uzul domestic, cat si pentru spatiile comerciale.
Un access point din suita Omada sau Auranet se incadreaza in acelasi interval de cost cu un access point simplu, independent, cu performante similare pe care il puteti achizitiona din comert.
Controllerul software nu are un cost in sine, dar necesita un server hardware pe care sa fie instalata. Controllerul hardware dimensionat corect si utilizat la capacitatea nominala, creste costurile unui punct de acces cu maxim 1-2%.
Avand in vedere cele prezentate, consider ca nu exista nici un motiv care sa te impedice in anul 2018 sa iti pui la punct reteaua ta WiFi de acasa sau de la birou.

Red It Solutions a pregatit doua pachete configurabile de produse si servicii pentru cei care isi doresc o retea WiFi sanatoasa, sigura si performanta, si care isi doresc implementarea la cheie.

Sorin Râbu

Managing partner @RedItSolutions
Inginer, arhitect, consultant pentru solutii si sisteme IT&C